Nemcsak a fogyásban segíthet a dió

Kudor-Borsos Ildikó

Kudor-Borsos Ildikó

tunetmentes változókor blog dió

12 dolog, amit jó, ha tudsz a dióról!

Rendkívüli értékét magas omega-3 és átlagon felüli antioxidáns tartalma adja, rendszeres fogyasztásával szervezetünk több részénél is jótékony hatásokat érhetünk el. Óriási előnye, hogy bár majdnem kétharmada zsír, mégsem hizlal. Napi 12-14 dió fogyasztásával már sokat tehetünk az egészségünkért.

1. Tápanyagokban gazdag

Magas tápanyag tartalma miatt telítettségérzetet okoz, gazdag zsiradékban, fehérjében és rostokban. Tartalmaz omega-3 zsírsavakat, E-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot és rezet. Ezek az anyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, az agy egészségének támogatásához és a szervezet általános jóllétéhez. Már kis mennyiségű dió elfogyasztása is segíthet csökkenteni az éhségérzetet, ami előnyös lehet a testsúlykontroll és a fogyás szempontjából.

2. Fontos a szív- és érrendszeri egészség szempontjából

A dióban található omega-3 zsírsavak csökkenthetik a szívbetegség kockázatát. Számos kutatás igazolja, hogy a rendszeres diófogyasztás segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, normalizálni a vérnyomást és javítani a vércukor szintet.
Egy spanyol kutatás eredményei szerint, ahol a diófogyasztás 700 egészséges idős emberre gyakorolt ​​hatását vizsgálták, a kutatás során a részt vevőknek napi 14 egész dióval egészítették ki az étrendjüket. Egy év elteltével a dió a “rossz” LDL-koleszterin szintet átlagosan 9-16 százalékkal csökkentette, míg a HDL koleszterinszintet növelte, csökkentette a gyulladást, és javította az artériás működést.

3. Jó hatással van az agy működésére

Az omega-3 zsírsavak és az antioxidánsok, amelyek a dióban megtalálhatók, fontos szerepet játszanak az agy egészségében. A diófogyasztás összefüggésbe hozható a jobb memóriával, a kognitív funkciók javulásával és a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentésével, például az Alzheimer-kórral és a demenciával. Segítségével az idegrendszer szabályosan működik.

4. Gyulladáscsökkentő hatású

A dióban található polifenolok és más antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatással rendelkezhetnek. A krónikus gyulladás hozzájárulhat számos betegség, például a szívbetegségek, a rák és az elhízás kialakulásához. A diófogyasztás segíthet csökkenteni a gyulladást és támogatja az egészséges immunrendszert. Jó hatással van az asztmára, ízületi gyulladásra és ekcémára is.

5. Nőkénél csökkentette a kettes típusú cukorbetegség kockázatát

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának tudósai kimutatták, hogy a dióevés drámai hatással lehet a nők kettes típusú cukorbetegségére. Több mint 130 000 ápolónő egészségi állapotának tíz éven keresztül történő nyomon követése során azt találták, hogy a havi egy alkalommal történő fogyasztás négy százalékkal, a heti egyszeri dióevés 13 százalékkal, a hetente kétszeri diófogyasztás pedig csaknem egynegyedével csökkentette a cukorbetegség kockázatát. Ez megerősíti a mindkét nemre vonatkozó korábbi kutatásokat.

6. Jó hatással van a bőrre és hajra

Számos hajápoló szer tartalmaz diókivonatot vagy dióolajat, mivel egészségesebbé és fényesebbé teszi a hajat. Gazdag káliumban, kitűnő omaega-3, omega-6 és omega-9 zsírsav forrás, ezáltal erősíti a hajgyökereket. Rendszeres dióolajos hajpakolással erősebb, egészségesebb és ragyogóbb lesz a haj, segít a kopaszodás megelőzésében és a korpásodást is megszünteti.

7. Csontok egészsége

Az alfa-linolénsavnak köszönhetően erősebbé teszi a csontokat, csökkentve a csontritkulás kockázatát.

8. Immunrendszer

Magas antioxidáns tartalma miatt egészségesen tartja az immunrendszert, és segít megelőzni a betegségeket.

9. Mellrák

Egy 2009-es tanulmány szerint már napi néhány szem dió rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.

10. Alvászavarok

Melatonin tartalma segít a jobb alvásban.

11. Stresszoldó és hangulatjavító hatású

Tartalmazza a B-komplex vegyületeket, gazdag folsavban, riboflavinban és tiaminban is, ami nemcsak a várandós nőknek nagyon fontos, de menopauza állapotában is előnyös kitűnő stresszoldó és hangulatjavító hatása miatt.

12. Késlelteti az öregedést

Késlelteti a bőr öregedését magas B- és E-vitamin tartalma miatt.

Vissza a főoldalra

Kudor-Borsos Ildikó

Kudor-Borsos Ildikó

Kudor-Borsos Ildikó vagyok, menopauza terapeuta. Abban tudok segíteni Neked, hogy Te is tünetek nélkül élhesd végig a menopauza időszakát. Már az első nap után elmúlhatnak a hőhullámaid, s a többi változókori tünetnek is sorban búcsút inthetsz, anélkül, hogy bármiféle mellékhatástól tartanod kellene. tunetmentes.hu

Hasonló cikkek

Avokádó, a gyulladáscsökkentő szupertáplálék

A menopauza időszakában a lúgos ételek sokat segítenek a gyulladás gyógyításában, különösen azoknak, akiknek fájnak az ízületeik, izmaik, illetve migrének, vagy görcsös menstruáció nehezíti az életüket. Ilyen típusú ételek a zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek fogyasztása rendkívül fontos ebben az időszakban.

Tovább olvasom »

Menopauza – Perimenopauza – Postmenopauza

Menopauzáról akkor beszélünk, ha a menstruáció elmarad, és egy egész éven keresztül nem tér vissza.Legismertebb tünete az éjszakai izzadás, amely már előtte is megjelenik, és még utána is tart egy ideig. Gyakran okoz hőhullámokat, kialvatlanságot, kimerültséget, menstruációs zavarokat, súlygyarapodást és

Tovább olvasom »
tunetmentes változókor blog dió

Nemcsak a fogyásban segíthet a dió

12 dolog, amit jó, ha tudsz a dióról! Rendkívüli értékét magas omega-3 és átlagon felüli antioxidáns tartalma adja, rendszeres fogyasztásával szervezetünk több részénél is jótékony hatásokat érhetünk el. Óriási előnye, hogy bár majdnem kétharmada zsír, mégsem hizlal. Napi 12-14 dió

Tovább olvasom »